Comportamentul Pisicii Tale
"Trebuie să ţinem cont poate de cel mai important aspect din viaţa pisicii, şi anume că ea trăieşte într-un univers al mirosurilor. Ea percepe lumea olfactiv, aşa cum noi percepem lumea prin imagini , vizual. Aceasta este explicaţia pentru care, atunci când vrem să calmăm pisicile, recurgem la mirosuri care o calmează.
Cele mai multe pisici, peste 90% răspund la Feliway."
- Dr. Tache Epure, fondator al Societății Române de Medicină Felină și al Centrului de Medicină Felină My Cats -
Sigmund Freud spunea că timpul petrecut cu pisicile nu e niciodată irosit. Animale fascinante și deseori misterioase, pisicile au numeroase modalități de comunicare, unele mai subtile, altele mai evidente.
Spre deosebire de câini, care dau semne evidente proprietarului când au nevoie de ceva, pisicile sunt mult mai discrete și mai complexe în a-și exprima dorințele.
Cu cât mai bine cunoști aceste semnale, cu atât mai bine te vei putea bucura de pisica ta, dar și ea de tine, și veți fi mai fericiți împreună! Doar nu degeaba se spune că secretul oricărei relații reușite este buna comunicare.
Câteva exemple de mesaje ale pisicilor
Pisicile preferă să nu fie privite direct în ochi. De aceea, deseori, ele se vor cuibări în brațele celor care sunt relativ indiferenți față de ele.
[vcvSingleImage class="vce-single-image" data-width="200" data-height="200" src="https://www.cevapufos.ro/wp-content/uploads/2018/08/cat-1.jpg" data-img-src="https://www.cevapufos.ro/wp-content/uploads/2018/08/cat-1.jpg" alt="" title="Pisica Prietenoasa 1"]
Poziția cozii este unul dintre semnalele cele mai bine definite în comunicarea pisicească. În general, poziția verticală a cozii semnifică intențiile prietenoase ale pisicii atunci când ea se apropie de altă pisică, alt animal sau de o persoană.
Urechile sunt îndreptate în sus, iar mustățile sunt relaxate.
[vcvSingleImage class="vce-single-image" data-width="200" data-height="200" src="https://www.cevapufos.ro/wp-content/uploads/2018/08/cat-2.png" data-img-src="https://www.cevapufos.ro/wp-content/uploads/2018/08/cat-2.png" alt="" title="cat (2)"]
[vcvSingleImage class="vce-single-image" data-width="250" data-height="250" src="https://www.cevapufos.ro/wp-content/uploads/2018/08/cat-3.png" data-img-src="https://www.cevapufos.ro/wp-content/uploads/2018/08/cat-3.png" alt="" title="cat (3)"]
Această imagine este perfect opusă celei în care pisica are coada tot vertical, dar își înfoaie perii de pe coadă și de pe spinare pentru a părea mai mare înaintea unui potențial adversar.
Alte semnale vizuale sunt orientarea urechilor și micșorarea, respectiv dilatarea pupilelor – care semnifică fie agresivitate, fie, respectiv, teamă. Spatele arcuit se traduce, și el, printr-o stare defensivă.
Limbajul elegantei tale feline include numeroase expresii tactile. Frecarea corpului de picioarele tale, apropierea obrazului și a nasului, cuibăritul la tine în poală, toate sunt semne ale dorinței ei de a consolida legătura cu tine. De fiecare dată când pisica își freacă fața de picioarele tale, ea eliberează feromoni care îi transmit un mesaj fericit.
Aceste mesaje fericite sunt presărate și pe mobilier, în diferite locuri din casă, în același mod. Rezultatul este senzația pisicii de control asupra mediului său și de confort.
Când observi acest comportament la pisică, poți fi sigur că pisica se simte grozav!
Pisicile au o mare nevoie de stabilitate, iar ritmul alert al vieții moderne poate perturba sentimentele lor de siguranță și control foarte ușor, afectând comportamentul pisicii tale.
Este esențial să cunoști semnele pe care pisica le arată când se simte supărată. Acest lucru îți va fi de ajutor pentru a crește bunăstarea pisicii și a-i oferi un sentiment de siguranță și fericire.
Lucruri care pot fi deranjante pentru pisici
De exemplu, de fiecare dată când schimbi poziția mobilierului, aduci mobilier nou, faci o curățare majoră a locuinței, renovezi casa, faci o lucrare la domiciliu etc, acest lucru poate elimina „mesajele fericite” lăsate de pisica ta, care apoi nu se va mai simți acasă.
Când se întâmplă acest lucru, pisicile devin dezorientate și pot apărea schimbări de comportament. În limbajul pisicii tale, acesta este un semn de disconfort.
Alte lucruri care pot afecta fericirea pisicii sunt accesul la alimente, căldură, apă, litieră, atenția primită și concurența în locuință cu alte pisici, precum și vizitatorii.
Pisica ta iubește stabilitatea. Dacă pisica a fost plecată o vreme (de exemplu, după o călătorie sau șederea într-o clinică veterinară pentru tratament), se poate simți puțin pierdută atunci când se întoarce acasă.
Într-adevăr, toate „mesajele fericite” vor fi dispărut în timpul absenței sale! Nu-și va recunoaște propria casă!
Poate că cea mai mare schimbare pe care o poate face pisica ta este de a-și schimba casa. După o mutare, te simți un pic pierdut. Același lucru se întâmplă și cu mica felină!
[vcvSingleImage class="vce-single-image" data-width="150" data-height="150" src="https://www.cevapufos.ro/wp-content/uploads/2018/08/cat-3.jpg" data-img-src="https://www.cevapufos.ro/wp-content/uploads/2018/08/cat-3.jpg" alt="" title="Pisica"]
Intrarea într-o casă fără niciun „mesaj fericit” pe pereți va crea un mare stres pentru ea. Acest lucru poate afecta comportamentul pisicii, determinând-o să se ascundă mai mult sau chiar să înceapă pulverizarea de urină sau zgârierea.
[vcvSingleImage class="vce-single-image" data-width="200" data-height="200" src="https://www.cevapufos.ro/wp-content/uploads/2018/08/zgarieturi.jpg" data-img-src="https://www.cevapufos.ro/wp-content/uploads/2018/08/zgarieturi.jpg" alt="" title="Pisica Zgarie"]